16:05 | 30 май 23 7945

Масиви с роза Дамасцена радват жителите и гостите на японския град Ямагата

Масиви с роза Дамасцена радват жителите и гостите на японския град Ямагата / Новини от Казанлък

Дъхавата маслодайна роза Дамасцена, която е един от символите на страната ни, както и на Казанлък  впечатли японеца Йосуке Сато, който принесе частичка от България в родината си чрез благоуханното цвете.

Преди пет години, Сато се свързва с Такеши Шимазаки, за когото ви разказахме в kazanlak.com, че отглеждаше уасаби в Средногорово. Шимазаки има и розов масив край Казналък. Йосуке се обръща с молба, Такеши да му изпрати 2-3 хиляди броя разсад от българска роза Дамасцена, която се оглежда и в Казанлък.

Така японецът пренася маслодайното цвете в родния си град Ямагата. Сато сподели пред екипа ни, че градът всъщност  е известен с розите си, на който е посветен и голям парк, посещаван от много туристи основно през месец май и през есента .

Въпреки трудностите, с които се сблъсква Йосуке, начинанието му се оказва успешно, а масивите с розов цвят в Япония са повече от впечатляващи. „Отне ми 3 години  докато розите пораснат. С времето  започнах да се интересувам повече от продуктите, които се произвеждат от роза Дамасцена като розовата вода и розовото масло.“, каза Сато.

Това подтиква, миналата година японецът,  да направи опит с българска машина за дестилиране да извлече розова вода от посевите с Дамасцена в Ямагата.

Ентусиазмът го отвежда днес в България и по-точно в красивия Казанлък, където се срещнахме с Йосико. Воден от желанието си да добива в Япония розовата вода и розовото масло, Сато решава да види на живо как се случва целия процес, черпейки опит от местните експерти в бранша.

Японецът  е първия и единствения човек в родния си град Ямагата, който се занимава с розопроизводство.

На снимките са показани моменти от посещението на Сато в Казанлък, както и дестилерията му в Ямагата, Япония.

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Къде ще почивате това лято?

Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак