19:06 | 16 юни 23 14972

Казанлъчанката Марияна Оджакова създава шедьоври от шоколад, съчетавайки благоуханни български билки и традиционни мотиви

Казанлъчанката Марияна Оджакова създава шедьоври от шоколад, съчетавайки благоуханни български билки и традиционни мотиви / Новини от Казанлък

Едва ли има човек, който не обича шоколад. Тази сладка феерия от вкусове, носеща наслада за сетивата е била любимо изкушение, десерт или награда на малки и големи, наложила се като неизменна част в живота на хората от най-древни времена.

Всеки един от нас е опитвал поне веднъж шоколад, чийто вкус е предизвикал експлозия от блаженство за вкусовите му рецептори. Такова преживяване носят сладките вълшебства на една млада дама, решила да се занимава с този занаят.

Тя се казва Марияна Оджакова и е само на 19 години. Казанлъчанката от скоро живее и твори в град Пловдив.

„Всичко започна миналото лято, когато търсих своето призвание и по точно исках да намеря някакъв занаят, нещо, което да правя с ръцете си и където мога развивам въображението си.“, сподели пред kazanlak.com Марияна.

Разхождайки се из пъстрия Пловдив с нейната половинка Николай, двойката решава да влезе в малък бутиков магазин за шоколад, който прави силно впечатление на младата жена, оставяйки ярък отпечатък в съзнанието ѝ. Същата вечер двамата влюбени, в непринуден разговор обсъждат помежду си преживяванията случили им се през деня, когато Марияна споделя на Николай, че е останала изключително възхитена от визитата им в малкото магазинче за шоколад. „Тогава той ме попита, защо просто не запишеш един курс. Спогледахме се и след няколко секунди той добави: Значи е решено.“, сподели младата сладкарка.

В крайна сметка, тя се записва на курс, където да научи тънкостите в работата с шоколад. Предприемчивата девойка, покрива разходите за новото си начинание със спестяванията, който има, защото решава, че не е нужно покрай предстоящия си бал, да харчи излишни пари за бижута и скъпи рокли, които ще ѝ служат само за една вечер.  Марияна избира да инвестира в себе си и по този начин да придобие нужните ѝ умения за бъдещото начинание.

Казанлъчанката успешно приключва с обучението си и в момента създава едни от най-вкусните и красиви творения от шоколад. В тях тя пренася български и природни мотиви, породени от нейната голяма любов към родината.

„Голяма роля, основополагаща любовта ми към родината, изигра моето село Долно Луково, което е неизменна част от сърце ми. Моите баба и дядо са ме научили на много нещата и там съм прекарала голяма част от детството си.Опитвам се да изразя тези силни чувства, които изпитвам съм родното чрез шоколада, който създавам.“, уточнява Марияна.

Сладките изкушения, които създава младата жена съчетават в себе си първокласен шоколад и благоуханни български билки, както и здравословно продукти. Интересен акцент, който се наблюдава в творенията на Марияна са природните форми като листа и цветя, както и едни от най-известните платна на български художници. Цветовете, с които багри продуктите си, казанлъчанката споделя, че изработва тя използвайки единствено какаово масло и оцветител, а дозировката и наситеността на конкретния цвят избира сама.

Апелът, който Оджакова отправя чрез шоколада си е хората започнат да гледат по един малко по-различен начин на България и това което имаме тук. „България има потенциал, както и прекрасни хора и вярвам, че има добро бъдеще. Също така мисля, че всеки, който се занимава със свои собствен бизнес трябва да дава пример и да допринася за обществото. Някой ден си мечтая моята кауза да бъде свързана с възрастните хора и тяхното подпомагане.“, уточни младата жена.

Изкуството на Марияна Оджакова си има и свое местенце с социалните мрежи, а именно страницата Anandamid.chocolate .Там казанлъчанката споделя, частичка от себе, чрез нейните творения, които създава с чиста емоция и много страст.

Името, което избира за своя бизнес Анандамит се появява доста неочаквано.  Произхода е от санскрит, а думата ананда описва един особен и по специален вид щастие.

Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Познавате ли гражданските си права?

Най - четени новини

за последната седмица

Мъж избяга с автомобила си през оградата на наказателния паркинг в Казанлък / Видео

14677 | 02 декември 2023

Двама души загинаха при тежка катастрофа на разклона за Бузлуджа

8888 | 01 декември 2023

Спор за изпреварване завърши с побой

7958 | 01 декември 2023

Община Казанлък показва за първи път нови археологически открития на проф. Георги Китов

7849 | 05 декември 2023

Катастрофа със загинал на околовръстното

7697 | 07 декември 2023

Любомира Абдишева и Милена Йолдова-Стоянова са допуснатите кандидати за длъжността началник на РУО-Стара Загора

7301 | 04 декември 2023

Задържаха мъж за трафик на 30-годишна жена от Казанлък с цел проституция

5181 | 04 декември 2023

Разследват кражба на пари от магазин в Казанлък

5059 | 04 декември 2023

Джоана Брадшоу – между Дома на Ахинора и Долно Изворово

4996 | 04 декември 2023

Треньорът на “Лястовиците“ ни напусна

4109 | 06 декември 2023
Sesame Казино Игри
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак