13:37 | 18 септември 23 1276

Пътешественикът и фотограф Борислав Илиев гостува в Казанлък с вълнуващ фото разказ за 88 свещени будистки храма в Япония

Пътешественикът и фотограф Борислав Илиев гостува в Казанлък с вълнуващ фото разказ за 88 свещени будистки храма в Япония / Новини от Казанлък

На 19-ти септември, вторник, от 18:00 часа в Музей на фотографията и съвременните визуални изкуства ще бъде открита фотоизложбата озаглавена "Япония - Shikoku Henro - 88 Temples Pilgrimage".  С настоящата експозиция ще се потопите в света на древна Япония благодарение на творбите на Борислав Илиев, които ще украсят пространството на музея.  

Изложбата ще представи японският духовен хилядолетен поклоннически маршрут, минаващ през 88 свещени будистки храма, създаден от великия монах, калиграф и поет на Япония - Kukai ( Kobo Daishi  774 - 835 ) преди повече от 1200 години на остров Shikoku, най-малкия от 4-те основни острова на Япония.

Това е един от най-дългите кръгови поклоннически маршрути в света, който започва от храм 1 ( Ryōzen-ji (霊山寺) и завършва в храм 88 ( Ōkubo-ji (大窪寺), простиращ се на 1500 километра през четирите префектури на Shikoku – Tokushima, Kochi, Ehime и Kagawa и се извървява пеша за приблизително 55 дни.

Поклонниците, до ден днешен, все още пътуват по стръмни планински пътеки, по дълги каменни пътища, през пасторална природа, покрай спокойни морски брегове и преминават през отдалечени морски носове. Вървейки по пътя си поклонниците срещнат други поклонници, пътуващи из Shikoku, и всички те получават топло посрещане от местните жители, благодарение на хилядолетната традиция за подкрепа и помощ, наречена Ossetai.

Shikoku Henro 88 е обявен от Агенцията по културни въпроси за японско културно наследство ( Japan Heritage ) и е японския еквивалент на Camino de Santiago в Испания.

Всички фотографии са отпечатани на красива и изящна, ръчно изработена японска хартия, нареча washi, процеса по създаване на която е обявен от UNESCO за световно нематериално културно наследство.

Галерията ще бъде декорирана с красиви, цветни японски хвърчила, наречени койнобори, с които се чества деня на детето в Япония .

На изложбата за първи път в Казанлък ще бъде изложена и разказано на посетителите за японската камбана на мира, създадена от Chiyoji Nakagawa и дарена след края на Втората световна война на Организацията на обединените нации ( ООН ) в знак на единство и опазване на световния мир. Камбаната до ден днешен се намира на входа на централата на ООН в Ню Йорк и се удря на 21 септември - Международен ден на мира.Камбаната е създадена от събрани монети от всички държави членки на ООН, включително и 9 златни монети с облика на Дева Мария и Христос, дарени от Папа Пий XII през 1951 година, като от металът който остава се отливат 150 броя по-малки камбани, които се даряват на 140 нации ( САЩ, СССР, Китай, Франция , Австралия, Англия , на Ватикана и други). Посетителите ще имат възможността да ударят и чуят звука на японската камбана на мира.

Изложбата може да бъде разгледана до 13-ти октомври 2023 г.

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Къде ще почивате това лято?

Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак