14:38 | 12 октомври 23 3900

Стартира социалният проект „Бъдеще за всяко дете в община Казанлък“

Стартира социалният проект „Бъдеще за всяко дете в община Казанлък“ / Новини от Казанлък

Новият социален проект, който стартира в община Казанлък се казва „Бъдеще за всяко дете“ и има за цел да надгради и доразвие постигнатото от Община Казанлък, като ПАРТНЬОР и сдружение "Бъдеще за децата", като БЕНЕФИЦИЕНТ, в посока превенция на изоставянето, подобряване на грижата за най-уязвимите деца, подкрепа на семействата и промяна в общността, става ясно от публикуваната информация в официалния сайт на Община Казанлък.

Той се осъществява чрез безвъзмездната финансова помощ на стойност 383 695.01 лева по Програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021-2027, съфинансирана от Европейския съюз.

В проекта са заложени две дейности, които са продължение и надграждане на приключилият проект през юни 2023 г. „Социално-икономическа интеграция и достъп до образование в община Казанлък“.

С първата дейност се доразвиват четири социално-здравни центъра или т. нар. „Къщи на семействата“ в гр. Казанлък, гр. Крън, с. Ръжена и с. Горно Черковище. Същите са създадени по модела на програмата "Сигурен старт", който функционира в няколко европейски страни. Целта на тези Къщи на семействата е да продължат да събират и подкрепят родители и деца, които срещайки се там, да общуват помежду си, да обменят информация, да си помагат, а децата да развиват своите социални и когнитивни умения с помощта на специалисти, с които ще могат да се консултират на място в къщата.

Социално-здравни услуги „Къщи на семейството“ са изградени и оборудвани по проект „Социално-икономическа интеграция и достъп до образование в община Казанлък“. Изградени къщи към 2023 г. има в с. Горно Черковище, гр. Крън, с. Ръжена и в гр. Казанлък. За финкционирането и доразвиване на дейностите в къщите, Община Казанлък ще назначи 4 човека на длъжност Сътрудник - къщи, за 19 месеца.  За координацията дейността на всички къщи и синхронизиране с работата на специалистите и ще бъде назначен координатор – къщи от сдружение „Бъдеще за децата“. По проекта ще бъдат ангажирани и други специалисти, като медиатор, специалист здравни грижи, педагог и др., включително и библиотекар на играчките.

Втората дейност е реализиране на директна работа на терен в общността за превенция и подкрепа на маргинализирани етнически общности и подобряване на достъпа до социално-здравни услуги. Картографиране, определяне на риска, интензивна подкрепа са само елементи от цялостната работа в подкрепа на семействата.

Освен работата на терен, ще продължат да се реализират и различни програми в къщите, специално разработени с оглед на конкретните потребности на общността, като малка част от тях са програми за превенция на ранните бракове, семейно планиране и превенция на разделянето на семействата и др.

Дейностите са взаимно допълващи и позволяват да се осигури интегрирана подкрепа за семействата от рискови общности, за да се намали риска от неглежиране и изоставяне на децата. Проектът цели да допринесе за ефективна работа в сферата на превенция на рисковете от изоставяне на детето, намаляване на негативните тенденции, свързани с детската бедност, както и подобряване качеството на живот в контекста на Европейската гаранция за детето, а резултатът е подобрени условия на живот на децата.

За структуриране на работата ще бъде използвана Методиката за предоставяне на социалната услуга "Общностна работа" на Уницеф-България с приложенията към нея. За придвижването по населените места има осигурен автомобил, закупен по предходния проект за нуждите на екипа.

Като дата на приключване на проекта в Информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС в България (ИСУН 2020) се посочва 01.06.2025 година.

Повече информация относно процеса по набиране и подбор на персонал за „Бъдеще за всяко дете в община Казанлък“ може да видите тук

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Най - четени новини

за последната седмица

Неделина Неделчева е Царица Роза 2024

28673 | 14 май 2024

Царица Роза 2012 получи предложение за брак в Hell`s Kitchen

16328 | 15 май 2024

Гледай на живо: Казанлък избира 56-тата Царица Роза 2024

12668 | 14 май 2024

Проф. Бетани Хюз представя съкровищата от Долината на тракийските царе и България

6306 | 13 май 2024

Модерен операционен блок предстои да отвори врати в ДКЦ “Районна Поликлиника“ Казанлък

6141 | 10 май 2024

Казанлък Мези идва с плеяда от звездни изпълнители

6139 | 10 май 2024

„Арсенал“ АД e генерален спонсор на Празник на розата 2024

4284 | 10 май 2024

Първи думи на Царица Роза 2024 Неделина Неделчева и нейните подгласнички / Видео

4188 | 14 май 2024

Халил Летифов е водач на листата на ДПС в областта, кметът на Павел баня Иса Бесоолу е втори

3106 | 09 май 2024

Директорът на ПХГ „Св. Св. Кирил Методий“: Да е свято името на патроните на нашата гимназия! Да е свято бъдещето на Хуманитарната гимназия!

2696 | 10 май 2024
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак