15:45 | 15 януари 24 4294

Библиотеката откри две тематични изложби, посветени на 23-ти пехотен Шипченски полк и казанлъчанина Михаил Тенев

Библиотеката откри две тематични изложби, посветени на 23-ти пехотен Шипченски полк и казанлъчанина Михаил Тенев / Новини от Казанлък

Две нови тематични изложби от книги подреди в своите отдели днес Общинска библиотека „Искра“ повода, за които е отбелязването на 135-ата годишнина от създаването на 23-ти пехотен Шипченски полк и навършването на 168 години от рождението на казанлъчанина Михаил Тенев.

За целта екипът на културния институт подбра различни албуми, четива и трудове, които представят героичните  битки, победи, командири, войници и много спомени свързани със сформирането на 23-ти пехотен Шипченски полк, до които може да се докоснете ако посетите Читалнята на библиотеката където те са разположени.

Според източниците 23-ти пехотен Шипченски полк е формиран в град Казанлък на основание указ № 11/1889 г. на княз Фердинанд от 3-та и 4-та дружини на 12-ти пехотен Балкански полк. Полкът участва в Балканските войни (1912-1913 г.) и в обсадата на Одрин. В Първата световна война воюва при връх Китка, с. Ботум, южно от с. Рещани (северно от Битоля) и на Беломорския фронт източно от гр. Серес. След края на войната се разформирова, но се създава отново през 1928 г. Полкът участва в заключителния етап на Втората световна война в Европа в състава на 8-ма пехотна Тунджанска дивизия и взима активно участие в Мурската операция. Разформирован е окончателно след края на Втората световна война.

Днес военнослужещите от 61 Стрямска механизирана бригада, като наследници на 23-ти пехотен Шипченски полк, продължават да следват традициите и примера на своите предшественици, показвайки висок боен дух и себеотрицание.

Другата изложба представена в отдел "Заемна за възрастни" е посветена на Михаил Тенев - български политик и финансист, роден в Казанлък на 15 януари 1856 г. в семейството на търговеца Теню Хаджиколев. Той учи в родния си град, завършва Пловдивската гимназия и следва във Физико-математическия факултет на Женевския университет. Участва в Руско-турската освободителна война (1877–1878) като преводач в щаба на руската Трета гренадирска дивизия, а след Освобождението е назначен за чиновник в Управлението на руския императорски комисар в България (т.нар. Временно руско управление), оглавявано от княз Дондуков-Корсаков. Работел е в министерството на финансите. В периода 1887 – 1899 е бил управител е на БНБ, а по-късно става Министър на финансите в правителството на Димитър Греков и първото правителство на Тодор Иванчов.

Михаил Тенев е бил председател и член на управителните съвети на Българското акционерно индустриално керамично дружество „Изида“, Софийската фондова борса, Българското общозастрахователно дружество „Орел“, Франко-белгийската и балканска банка, Дружеството на Съединените тютюневи фабрики, Австро-българската търговска камара. От края на ноември 1928 г. той отново участва в Управителния съвет на БНБ като негов изборен член, предложен от Управителния съвет на Софийската фондова борса. Бил е председател на Казанлъшка дружба „Розова долина“ в София от основаването ѝ през 1904 г.

Като спомоществовател прави значителни дарения в пари и имоти в Банкя за построяването на Военноинвалиден санаториум, на почивна станция за служителите в БНБ, на православния храм „Св. св. Кирик и Юлита“. Дарява личната си библиотека и осигурява парична подкрепа на читалища и други обществени организации в родния си град Казанлък.

Голяма част от личната библиотека на Михаил Тенев е част от фонда на библиотека "Искра". В знак на уважение към личността и дарителския жест на видния казанлъчанин залата на отдел "Заемна за възрастни" носи неговото име.

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Къде ще почивате това лято?

Най - четени новини

за последната седмица

7 язовира в страната са с обезпокоително ниски нива, отчитат от МОСВ

24450 | 15 юли 2024

Забранява се влизането с лодки и джетове в яз. Копринка

11004 | 19 юли 2024

БДЖ пусна директен влак между Русе и Пловдив, минаващ през Казанлък

8790 | 15 юли 2024

Община Казанлък изхвърляла нерегламентирано отпадъци в частен имот, глобиха я

7775 | 16 юли 2024

Възстановяват курсове по линия Казанлък-Стара Загора от понеделник

6344 | 19 юли 2024

От 1 август Ателие за пране Лиди Лотос прекратява своята дейност

6231 | 19 юли 2024

Огнеборци гасят пожар край фотоволтаичен парк до село Голямо Дряново

6010 | 17 юли 2024

Обявен е конкурс за директори на осем училища на територията на община Казанлък

5025 | 19 юли 2024

27 доброволци ремонтираха покрива на шипченския храм

5010 | 15 юли 2024

Кадри от старите ленти: Димо Лесев и авторското му парче

4997 | 17 юли 2024
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак