11:47 | 01 септември 23 5223

Ученици и учители от ИКТ Център с мобилност, свързана с колаборативна роботика

Ученици и учители от ИКТ Център с мобилност, свързана с колаборативна роботика / Новини от Казанлък

На 21 август 12 ученика с двама придружаващи учители и група от 6 учители отпътуваха за град Севиля. Мобилността беше перфектно организирана от нашия европейски партньор EUROMIND.

Учителите в продължение на една седмица извършиха наблюдение на организацията и обучения в направление роботика, програмиране и ИТ в обучителни фирми, запознаха се  подробно с образователната система в Испания, с акцент на професионалното и частното образование, както и с колеги от европейски страни. В обучението по Колаборативна роботика наблюдавахме както преподаването на учителя, така и дейностите, които извършваха нашите ученици. Обсъждахме обучението и с преподаватели, и с обучаемите. Придобихме и ценен опит, свързан с организацията на мобилности по европейската програма „Еразъм+“.

Нашите ученици от 21 август до 1 септември проведоха обучение във фирма „DYPROMAC”, където се учиха да програмират колоборативни роботи. В рамките на две седмици младите програмисти имаха възможност да разберат разликите между колоборативните и индустриалните роботи, предимството на включването на робот, който паралелно да работи с човека, да осъзнаят, че целта не е роботът да измести човека, а да облекчи работата му, да я направи по-ефективна.

Обучението включва разучаване и работа с професионалната програма за управление на роботи  RoboDK. /Учениците работиха в стимулационна среда/.  Всеки един от учениците самостоятелно разработва програми за управление на робот, в различни реални ситуации. Целта на задачите бяха – преместване на тежки предмети, прецизно боядисване на повърхности, запояване и шлифоване. За успешната реализация на поставените задачи се наложи използването и програмирането на различни видове роботи. Българските деца имаха възможността да програмират и трите основни вида роботи – 6-осовия, Робот-Скара и Робот-Паяк.

Наред с програмирането учениците имаха възможността да видят и реални инструменти, използвани от роботите, да наблюдават реалната работа на роботите и да видят създадена от тях програма как работи в реална среда.

Обучителят Мигел от фирма „DYPROMAC” спечели учениците със своята компетентност, спокойствие, умение да обяснява и най-сложните процеси с лекота и да увлича и „запалва“ слушателите си. Българските ученици и испанският им преподавател се сработиха чудесно. Впечатлен от желанието за нови знания, от любопитството и трудолюбието на децата, Мигел им предложи сами да измислят и направят собствени проекти. В рамките на два дни всеки един от учениците разработва собствен проект, в който ще накара робот да изпълнява поставена му задача. Курсът ще завърши с представяне на проектите. Какво ще сътворят учениците предстои да разберем.

През свободното време разгледахме прекрасната Севиля, насладихме на испанската кухня, адаптирахме се към испанския начин на живот, свързан с високите температури – над 40 градуса. Посетихме и най-старият град в Западна Европа – Кадис, окъпахме се в Атлантическия океан. Учениците забравиха телефоните и компютърните игри, разглеждаха с интерес емблематичните за Севиля места и сгради, почти разучиха фламенко,  отривателстваха, общуваха на няколко езика, забавляваха се всички заедно и задружно! Тази събота на учениците предстои ново приключение, за което ще разкажат, като се върнат.

ИКТ Център е с акредитация по програма Еразъм+. Вече подготвяме мобилността за 2024 г. в Поругалия. В нея могат да участват обучаеми от професионален курс „Програмист“ в ЦПО към „ИКТ Център“, който ще стартира през юли 2024 г. В момента записваме деца от 1-ви до 7-ми клас за Детската академия по програмиране и роботика с формуляр https://forms.gle/JGY4j7PnPpiX8Y1W9

Финансирано от Европейския съюз. Изразените възгледи и мнения обаче принадлежат изцяло на техния автор и не отразяват непременно възгледите и мненията на Европейския съюз или на Европейската изпълнителна агенция за образование и култура (EACEA). За тях не носи отговорност нито Европейският съюз, нито EACEA

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Обяви от Казанлък:

Продава прясно агнешко директно от фермата в село Шейново

Продава прясно агнешко директно от фермата в село Шейново

Ферма в с.Шейново продава агнешко месо директно от фермата цена за кг 22.00 лева. Телефон за заявки 0885367902 , 0888688167 ...

Платени съобщения 30/04/2024 с.Шейново
Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи СЛУЖИТЕЛИ в отдел „Храни и напитки“ (заведенията на хотела) на...

Работа 11/04/2024 гр.Казанлък
“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник, търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон: Готвачи/ топла и студена кухня/, спасители,бармани,...

Работа 10/04/2024 с.Овощник
Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” на разклона за гр.Крън, търси да назначи работник в сферата на вторични суровини и работник...

Работа 10/04/2024 гр.Крън
Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Стани част от екипа на строителен търговски център Нова Ф 49 на позиция касиер. Ако сте положително настроени...

Работа 09/04/2024 гр.Казанлък
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак