15:46 | 28 април 24 1566

Консултативна среща за дуалното обучение се състоя в Областна администрация–Стара Загора

Консултативна среща за дуалното обучение се състоя в Областна администрация–Стара Загора / Новини от Казанлък

На 24 април Областна администрация–Стара Загора бе домакин на регионална консултативна среща във връзка с прилагането на системата за дуално обучение. Събитието бе инициирано от Министерството на образованието и науката като част от регионални консултации със заинтересованите страни, относно подготовката на проект ДОМИНО-2 (2024 -2028 г) по Швейцарско-българска програма за сътрудничество. В него участие взеха зам. областният управител Теодора Нончева, членове на постоянната комисия по заетост, представители на общини и професионални гимназии от областта, експерти от РУО, Търговско-промишлена палата, както и представители на местния бизнес.

На срещата Васил Радойновски, ръководител на секретариата на Българо-швейцарската търговска камара презентира следващите стъпки в подкрепа на дуалното обучение, които ще бъдат подкрепени от Швейцарско-българската програма за сътрудничество-ДОМИНО 2.  Обсъждиха се досегашните резултати от този вид обучение конкретно за област Стара Загора, както и се визира бъдещото развитие на програмата.

Участниците в дискусията споделиха своите виждания за необходимите промени, които трябва да настъпят в професионалното образование у нас, за да стане то адекватно на нуждите на българския бизнес.

В Старозагорска област има намаляване на паралелките, които се обучават по дуална система. Това сподели Милена Йолдова – началник на Регионалното управление на образованието в Стара Загора.

Тя припомни, че Област Стара Загора е първата, в която дуалното обучение практически е започнало през 2015 г. Общият брой участвали паралелки досега е 54, в момента има 35, но следващата учебна година паралелките ще останат едва две и те са от професионални гимназии в Казанлък.

Повод за дискусия бе и партньорството между образованието и бизнеса . Младежите се сблъскват с трудности при адаптирането към работната среда, след като идват от образователна среда, характеризираща се с по – голяма либералност, коментира Таня Радкова от „Прогрес“ АД. Предприятието е сред партньорите работодатели на професионалните гимназии в Стара Загора, които осигуряват работни места. Важно е да се засили ролята на родителите. За целия период, в който „Прогрес“се включва в дуално обучение само двама от родителите са дошли на място, за да видят при какви условия ще работят децата им, посочи още Радкова.

Със стартирането на проект ДОМИНО, ученици от XI и XII клас имат възможност да се обучават и да работят срещу заплащане, съответно 2 или 3 дни в седмицата. По този повод от 1 април 2024 г. са въведени нормативни промени, чрез които държавата въвежда облекчения за работодателите, като поема изцяло социалните и здравните осигуровки на обучаващите в дуална форма на обучение ученици.

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Най - четени новини

за последната седмица

Вижте всички кандидатки за Царица Роза 2024

30072 | 08 май 2024

Незаконни боеприпаси и оръжие откриха в дома на 22-годишна жена

6120 | 07 май 2024

Модерен операционен блок предстои да отвори врати в ДКЦ “Районна Поликлиника“ Казанлък

5531 | 10 май 2024

Казанлък Мези идва с плеяда от звездни изпълнители

5351 | 10 май 2024

„Арсенал“ АД e генерален спонсор на Празник на розата 2024

3553 | 10 май 2024

Мъж отправи закани на майка си, арестуваха го

2805 | 07 май 2024

Халил Летифов е водач на листата на ДПС в областта, кметът на Павел баня Иса Бесоолу е втори

2754 | 09 май 2024

Директорът на ПХГ „Св. Св. Кирил Методий“: Да е свято името на патроните на нашата гимназия! Да е свято бъдещето на Хуманитарната гимназия!

2369 | 10 май 2024

Вижте кои са казанлъчаните от листата на ГЕРБ – СДС за предстоящите избори

2174 | 08 май 2024

Розоберът подрани заради топлото време

2068 | 07 май 2024
Sesame Казино Игри
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак