11:36 | 15 април 16 2660

Активно започна работа Консултативният съвет по култура и туризъм на Община Казанлък

Активно започна работа Консултативният съвет по култура и туризъм на Община Казанлък / Новини от Казанлък

Първо заседание проведе в четвъртък, 14 април Консултативният съвет по култура и туризъм на Община Казанлък (КСКТ). Новият съвет е сформиран на основание Закона за местно самоуправление и Закона за туризма със Заповед на Кмета на Община Казанлък Галина Стоянова от 12 април 2016 г. Общинският консултативен съвет се председателства от кмета и служи за сътрудничество и координация в областта на културата и туризма. Дейността му е организирана съобразно Правилник, приет от Общинския съвет на 22.11.2014 г.

В първото си заседание новосформираният състав на КСКТ бе запознат с Правилника за дейността на съвета, Годишния календар на Община Казанлък за туризма, Програмата за Фестивала на розата 2016 г. и текущата работа по него. Заседанието води Сребра Касева – Началник кабинет в Община Казанлък.

Сред водещите маркетингови цели на Община Казанлък през настоящата 2016 година е позиционирането на Казанлък като целогодишна туристическа дестинация с фокус върху фестивалния и културно-исторически туризъм. Надграждането в областта на събитийния туризъм включва усъвършенстване на вече утвърдените културни празници в долината – Тракийските, Чудомировите, Петкостайновите празници, както и добавянето на етнографски и самобитни културни събития като новия и атрактивен фестивал на ореха в Голямо Дряново.

По мнение на специалистите от администрацията и членовете на съвета, марката Фестивал на розата в Казанлък е вече утвърдена и широко популяризирана у нас и по света. Промотирането на Казанлък като туристическата дестинация „Долина на розите“ е фокусирано целенасочено чрез участие в обща брошура на Министерството на туризма и включване на Казанлък в щанда на министерството на международни борси. Фестивалът на розата се рекламира на билбордове на АМ „Тракия“, върху редица печатни и интернет материали, в готовност за печат е и второто издание на пътеводителя на Община Казанлък за Фестивала на розата, включващ освен програмата на празника, още: места за посещение, забележителности, места за настаняване, заведения, розопроизводители и продукти – полезна информация за гостите на Казанлък на български и английски език.

Интересът към Казанлък като град на розите е силен и постоянен, потвърдиха и туроператорите, членуващи в съвета. Затова усилията на експертите от Община Казанлък за тази и през следващите години се насочват към развитие на дестинацията Казанлък с акцент върху тракийските забележителности и атракции. За целта е в ход подготовка на проектна документация на мащабен проект за изграждане на общински атракцион със сцена, места за настаняване, велоалеи и екопътеки, който да посреща туристи във времето на Тракийските празници и целогодишно.

Тракийският атракцион ще бъде изграден върху общински земи, северно от град Крън, уточни Главният архитект Георги Стоев. Финансирането ще се търси по Оперативна програма „Региони в растеж“.  Към този атракцион да се добави и общинско розово поле с маслодайни рози, предложиха членове на КСТ на вчерашното заседание. Идеята възникна при споделения опит от туроператори за огромния интерес на туристите към ритуала Розобер точно в неделния ден на празника. Засилен интерес има през последните 3-4 години и към розоберите, които се провеждат през май преди всяка събота и неделя до Празника на розата в селата от Община Казанлък, като организацията се усъвършенства все повече. В по-голямата си част представители на бизнеса, членовете на съвета се обединиха и около мнението, че цените на билетите за туристите, които посещават неделния розобер и шествието е целесъобразно значително да се повишат, тъй като продуктът, който предлага Община Казанлък е на световно ниво, за който цена от 5-10 евро е обидно ниска.

Консултативният съвет по култура и туризъм на Община Казанлък  е орган, в който специалистите се включват доброволно за участие  в обществения интерес на Казанлък. Председател е Кметът Галина Стоянова. Членове са Борис Кърчев – председател на комисията по култура и медии в Общинския съвет, Сребра Касева – Началник кабинет и Георги Стоев – Главен архитект на Община Казанлък, Бизнесмените Ганчо Ганев, Илиян Дончев и графичния дизайнер Иван Найденов, представляващи Ротари клуб, бизнес-дамата Мария Игнатова от Инър уийл на Ротъри Казанлък, Таня Иванчева – туроператорът „Долината на розите“, ресторантьорът Антон Каракоев (Ню Йорк Пъб), представляващ Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите, колегите му от бизнеса Жеко Кемалов (ресторант Магнолия), Мария Христова (комплекс Пъстървата) и Златомир Стойков (хотел Казанлък), Димитър Кабаков – директор на Театър „Л. Кабакчиев“ и журналистите Деляна Бобева и Красимира Стоянова.

Пресцентър на Община Казанлък

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Ще гласувате ли на предстоящите избори?

Най - четени новини

за последната седмица

Неделина Неделчева е Царица Роза 2024

34409 | 14 май 2024

Царица Роза 2012 получи предложение за брак в Hell`s Kitchen

23951 | 15 май 2024

Гледай на живо: Казанлък избира 56-тата Царица Роза 2024

14530 | 14 май 2024

Казанлъчанинът Станислав зае второто място в кулинарното риалити Hell’s Kitchen

12213 | 16 май 2024

Първи думи на Царица Роза 2024 Неделина Неделчева и нейните подгласнички / Видео

6061 | 14 май 2024

Движението по бул. „23-ти Пехотен Шипченски полк“ ще бъде временно органичено в четвъртък

3606 | 15 май 2024

Казанлъчанин има нужда от средства за спешна дентална операция

3436 | 14 май 2024

Да спиш в музей: Вангел, който превърна Художествената галерия в свой дом за ден

3362 | 19 май 2024

27 стилисти се грижат за перфектния външен вид на претендентките за короната на “Царица Роза 2024“

3049 | 14 май 2024

92 полицаи положиха клетва в Казанлък

2794 | 17 май 2024
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак