11:29 | 13 септември 23 3217

Управлявайте роботи в „Запознайте се и програмирайте“

Управлявайте роботи в  „Запознайте се и програмирайте“ / Новини от Казанлък

Участието на учениците е напълно безплатно!

Читалище „Освобождение 1884“ отново се включва в инициативата "Запознайте се и програмирайте" съвместно с Детската академия по програмиране и роботика „ИКТ Център“!

Тази година основната тема ще бъде роботиката в няколко направления – Lego Spike Prime, микроконтролер Micro:bit и микроконтролер Arduino. Според опита на академията от многобройни събития за деца и младежи се очаква работата с роботи да бъде много мотивираща за децата. В средносрочен и дългосрочен план се цели събуждане и повишаване на интереса към информатиката като училищен и учебен предмет. Също за събудилите интерес към темата, могат да се запишат в нашите обучителни курсове за учебната 2023-2024 г.

Съдържанието на събитията с Lego Spike Prime: Въведение в темата роботика, изграждане на роботите, управление на двигателите, запознаване със сензорите, програмиране на брика и предизвикателства. Методите, които ще се използват, включват интерактивно обучение, работа в екип и решаване на проблеми. Подходяща възраст – от 3-и до 6-и клас. Събитията ще се състоят на 18 и 19 септември, от 18 до 20 ч.

Микроконтролерът  Micro:bit е чудесен начин да научите основите на програмирането и компютърните науки. В този семинар учениците първоначално ще бъдат запознати с концепцията за изчислително мислене. След това учениците ще научат за хардуера на Microbit и използването на контролите за въвеждане. Те ще открият как да кодират Microbit с помощта на блоково програмиране Make Code. Обучението е фокусирано върху програмирането на сензори с помощта на micro:bit, така че дори начинаещите да могат да се справят. Подходящата възраст е 3-7 клас. Събитието ще бъде на 26 септември от 18 до 20 ч.

По-големите ученици от 8-10 клас ще могат да се включат в събитието с микроконтролер Ардуино. Ще запознаем участниците  с една виртуална лаборатория за електроника и роботика, използвайки платформата https://www.tinkercad.com/. Учениците ще направят първите си самостоятелно сглобени електронни схеми с електронни елементите от базата данни, но и със симулатор  да ги оживят. Включвайки микроконтролер Ардуино, електрониката се превръща в роботика. Участниците ще могат да програмират директно от редактора, използвайки визуални блокове или текст. По време на събитието ще се представи състезателен робот, с който през миналата учебна година спечелиха първо място и златна купа на националния фестивал „Роботика за България“.  Ще се демонстрира движение на робота и използване на сензори. Събитието е със свободен достъп и ще бъдат поканени ученици от ППМГ "Никола Обрешков", паралелка „Софтуерни и хардуерни науки“ и от ПГ „Иван Хаджиенов“, специалност „Мехатроника“. Дата – 20 септември, час 12-14 ч. или от 17-19 ч.

Шестима преподаватели на ИКТ Център наблюдаваха през август обучения по роботика и програмиране на испански обучителни организации в град Севиля по програма „Еразъм+“ Едно от обученията беше с наши ученици от професионален курс „Програмист“ на тема „Колаборативна роботика“, което се проведе от фирма DYPROMAC. И учителите, и учениците бяха изключително удовлетворени както от качеството на предложените обучения, така и от организацията на цялата мобилност от европейския ни партньор EUROMIND. 

Участието  изисква регистрация с формуляр: https://forms.gle/EmfeZGvr7E2CNxn79

Участието в събитието е безплатно, но бройките са ограничени! При проблем със записването, както и за повече информация, обадете се на 0878216023!

Настоящият проект се осъществява благодарение на подкрепата на Фондация „Работилница за граждански инициативи”, SAP и TechSoup, в рамките на инициативата „Запознайте се и програмирайте“.

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Обяви от Казанлък:

Продава прясно агнешко директно от фермата в село Шейново

Продава прясно агнешко директно от фермата в село Шейново

Ферма в с.Шейново продава агнешко месо директно от фермата цена за кг 22.00 лева. Телефон за заявки 0885367902 , 0888688167 ...

Платени съобщения 30/04/2024 с.Шейново
Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи СЛУЖИТЕЛИ в отдел „Храни и напитки“ (заведенията на хотела) на...

Работа 11/04/2024 гр.Казанлък
“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник, търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон: Готвачи/ топла и студена кухня/, спасители,бармани,...

Работа 10/04/2024 с.Овощник
Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” на разклона за гр.Крън, търси да назначи работник в сферата на вторични суровини и работник...

Работа 10/04/2024 гр.Крън
Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Стани част от екипа на строителен търговски център Нова Ф 49 на позиция касиер. Ако сте положително настроени...

Работа 09/04/2024 гр.Казанлък
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак