17:11 | 18 февруари 24 2457

Малките станаха големи тази седмица!

Малките станаха големи тази седмица! / Новини от Казанлък

И робоинженерите с отлично представяне на първия етап на националното състезание "Роботика за България" след прекрасната новина за програмистите ни в регионалния кръг на националното състезание "IT Знайко"!

Говорим за деца на възраст 3-7 клас, героите за тази седмица, които се обучават в ИКТ Център.

Отборът "RoboGiga" с деца на възраст 3-и и 4-и клас са първи в категория "SPIKE PRIME"- по името на последния модел Lego Education, който програмират и управляват, за да извършва определени мисии. Освен че участват за първа година поздравления заслужават и менторите им, също за първа година – г-жа Даниела Бонева и г-жа Марияна Дишлиева-Петрова!

"Ветеранът" CyberRobo с ученици на възраст 4-6 клас, стартирали преди 2 години с Купа за трето място, също са първи в групата на най-добрите "Premier" (модел Lego EV3). В тази група са само награждавани отбори и възрастта им е до 10 клас! Браво на децата!

Другият ни нов отбор Robo Clan e четвърти в група "А" (модел Lego EV3)- отбори с поне един състезател или ментор с опит! Учениците са от 5-7-ми клас. Отборите в тази група са 14. Поздравления за отбора!

Отборът ни The Da Vinchies с Arduino микроконтролер също е четвърти, с нови участници и един ветеран от миналата година Борислав, който пътува от Стара Загора. Всъщност Борко през 2019 и 2020 г. участва в нашия успешен старозагорски отбор "RoboStar" с Lego. Радваме на успеха и на отбор RoboLab, също с Arduino, който създадохме миналата година и сега се състезава под шапката на ППМГ. Запалихме още деца и сега не сме сами от област Стара Загора и ще представим достойно Казанлък!

Състезанието "Роботика за България" е създадено по правилата на Световната Лего Лига (FLL-First Lego Legue) и се организира и спонсорира от SAP Labs Bulgaria и ФРГИ. Ние от Детската академия по програмиране и роботика "ИКТ Център" се включихме през 2018 г. с резултат купи за 2-ро място на областно и бронзова на Финала! От тогава участваме всяка година минимум с 3 отбора (миналата година с 5!, тази година с 4), защото сме максималисти и искаме максимален брой ученици да бъдат привлечени и останат в плен на магията на роботиката и технологиите! И сме спечелили вече 5 купи!

От миналата година България се включи в световното FIRST Lego League и ние бяхме с VickyBrycky (друг много успешен наш отбор с класирания и купа) един от 24 отбори от 13 български градове, които са класираха за участие във Фестивала, който се проведе в Пловдив през юни. И тази година продължаваме и в това световно състезание пак с максимален брой отбори - два и 13 деца. Щото сме максималисти.

А големите ученици каним на професионален курс „Програмист“, който ще започне в началото на юли, по програма на МОН, съставена от SoftUni. Обучението е присъствено, като учениците са на занятия през лятната ваканция в делничните дни и продължават всяка събота през учебно време. Завършват с държавен изпит края на юни 2025 г. със Свидетелство за професионална квалификация „Програмист“.  От 12 до 25 август през 2024 г. по програма „Еразъм+“ ще се учат да създават мобилни приложения в гр. Сетубал, Португалия. Обучението в Португалия е напълно безплатно. Участниците трябва да са завършили 10 клас при стартиране на курса, не са необходими предварителни знания по информатика. Обучителите са учители от ППМГ. Могат да кандидатстват с попълване на формуляр Моля, при интерес, да попълнете формуляра: https://forms.gle/ufmbi31s5hLAybLu5.

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Обяви от Казанлък:

Продава прясно агнешко директно от фермата в село Шейново

Продава прясно агнешко директно от фермата в село Шейново

Ферма в с.Шейново продава агнешко месо директно от фермата цена за кг 22.00 лева. Телефон за заявки 0885367902 , 0888688167 ...

Платени съобщения 30/04/2024 с.Шейново
Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи СЛУЖИТЕЛИ в отдел „Храни и напитки“ (заведенията на хотела) на...

Работа 11/04/2024 гр.Казанлък
“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник, търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон: Готвачи/ топла и студена кухня/, спасители,бармани,...

Работа 10/04/2024 с.Овощник
Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” на разклона за гр.Крън, търси да назначи работник в сферата на вторични суровини и работник...

Работа 10/04/2024 гр.Крън
Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Стани част от екипа на строителен търговски център Нова Ф 49 на позиция касиер. Ако сте положително настроени...

Работа 09/04/2024 гр.Казанлък
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак